MINUSTA

Mistä kaikki alkoi?

Kiinnostukseni ompeluun alkoi jo 6 vuotiaana ommellessani Barbie-nukeille käsin erilaisia vaatteita. Muistan nauttineeni siitä, kun sain vapaasti suunnitella ja valmistaa nukenvaatteita. Sain käyttää luovuuttani ja konkreettisesti ommella ajatukseni esille ja rinnastaa niitä asuihin, joita itselleni olisin halunnut. Minua miellyttäneet materiaalit kun kilpailivat säihkyvyydellään discopalloa vastaan ja tällä tavoin sain toteuttaa itseäni.

Peruskoulun käsityötunneilla oli mahdollisuus laajentaa näkemyksiään erilaisten materiaalien kautta, kuten neulomiseen johon sitten ihastuinkin ja opettelin itsenäisesti valmistamaan neulelangoista villasukkia, pipoja, villapaitoja ja muita neuletöitä itselleni ja muille. Ensimmäisen lukuvuoden jälkeen, en ollut vielä kovin hyvä lukemaan ja opettajat antoivat minulle muutaman kuukauden aikaa opiskella lukemista tai he joutuisivat harkitsemaan luokalle jättämisestä.

Sukulaiseni oli käsityönopettaja ja hän kuuli innostuksestani käsityötä kohtaan ja tilanteestani koulussa. Kerran hänen tultuaan meille kylään, oli hänellä mukanaan rasia joka sisälsi erilaisia ompeluun liittyviä välineitä kuten: kankaantilkkuja, neuloja, sakset, ompelu- sekä villalankaa. Hän sanoi: ”Jos sinä opettelet lukemaan sujuvasti kahdessa kuukaudessa, niin tämä rasia sisältöineen on sinun.” Niinpä meille syntyi sopimus. Niinhän siinä kävi, että minä opein lukemaan sujuvasti ja sain toivomani ompelurasian, sekä jatkoin muiden mukana seuraaville luokille.

Käsityöt oli jo tuolloin minun keskeisin juttuni ja sitä se on myös tänä päivänä! Tässä on myös todiste siitä, kun lapselle antaa hänen mieltymyksiään vastaavan kannustimen, uuden oppiminen käy aivan erilaisella suhtautumisella. Niin minun kohdallani kävi. Halusin palavasti saada sen ompelurasian, sillä tiesin sen sisällön olevan siitä hetkestä alkaen minun omani, eikä lainattua. Olen ollut lapsesta asti luova ja rakastin jo tuolloin erilaisia kankaita.

Ensimmäisen ompelukoneeni sain 12 vuotiaana ja ensimmäiselle kaavakurssille lähdin 14 vuotiaana opiskelemaan kaavoituksen alkeita, jotta minulla olisi perustaidot asian suhteen hallussa aloittaessani ammattikoulun. Valmistuin vaatetusalan perustutkinnosta pukuompelijaksi 2009 Tampereella. Pukuompelija linjaan kuului myös pukeutumisneuvojan koulutus, jonka opiskelin Porissa.

Mitä yritykseni tekee?

Mittatilausvaatteita olen ommellut vuodesta 2006 alkaen. Näihin 18 vuoteen, jolloin olen ompelijana toiminut on mahtunut mittatilausvaatteiden valmistuksen lisäksi: muokkaus, korjaus kuin suunnittelupalveluita yksityishenkilöille. Tämän lisäksi olen tarjonnut yrityksille alihankkijana erilaisia ompelupalveluita. Teollisuusompelua sarjatyönä, joissa valmistimme esimerkiksi suuria määriä lentokoneen penkinpäällisiä tai erilaisia merinovilla tuotteita kotimaan yrityksille .

Vuonna 2019 tammikuussa päätin perustaa yrityksen

JANNINA DESIGN – ompelu – korjaus – suunittelu

Yritykseni toimii tällä hetkellä kotiompelimossa Tampereella, jossa valmistan niin uusia mittatilausvaatteita, kuin myös korjaan, muokkaan ja muodistan vaatteita ja kodintekstiilejä. Tämän lisäksi ompelen yrityksille heidän tuotteitaan alihankkijana ompelimossani. Vanhan tuunaaminen ja korjauttaminen on erittäin hyvä vaihtoehto uuden ostamisen sijaan. Tällöin ympäristön kuluttaminen meidän osaltamme vähenee ja vaate saa uuden tarinan.

Aina vanhan tuunaus ja korjaus ei kuitenkaan riitä ja silloin halutaan saada jotain uniikkia ja räätälöityä päälle, ainakin jossain vaiheessa elämää. Silloin kun vaate on omille mitoille suunniteltu ja valmistettu, niin tuote istuu varmasti ja jo tältäkin osin tekee tuotteesta itsessään uniikin. Vartalotyyppejä on monia ja tässä pukeutumisneuvojan koulutukseni tulee vahvasti avuksi. Pukeutumisneuvojana sekä ompelijana, minulla on osaaminen nähdä ja kuulla asiakkaan tarpeet niin, että oikean mallin ja muodon löytämiselle tuodaan esille niitä kohtia joita halutaan korostaa tai vastaavasti peitetään niitä osa-alueita joita halutaan korostamisen sijasta peittää. Mittojen mukaan valmistetut vaatteet ovat nimensä mukaisesti vartalotyypilleen istuvia tuotteita asiakkaan toiveiden mukaan.

Lapsena valmistin Barbie-nukeille asuja ja nyt tänä päivänä minulla on mahdollisuus sekä kunnia valmistaa ja suunnitella omassa yrityksessäni vaatteita ihmisten toiveiden mukaan.

Rakkaudesta lajiin.